Aanbieding

Financiële beschouwingen

Bij de financiële positie gaat het om de juiste balans tussen vermogen en exploitatie, rekening houdend met financiële risico’s. Het is niet voldoende dat in een jaar de lasten worden gedekt door de baten. Dit moet structureel het geval zijn, in een reeks van jaren. We moeten immers ook in de toekomst in staat zijn om onze publieke taken in te vullen.

In de meerjarenbegroting 2023 beïnvloedt een aantal ontwikkelingen onze financiële positie:

  • De grote bijdragen van Vught aan de projecten Rijksinfra, Zuiderbos en de Lichtstraat blijven, maar verschuiven in tijd. Voor Rijksinfra betekent dit extra lasten door indexatie en financieringsrente. Hiervoor doteren we extra in de bestemmingsreserve Rijksinfra.
  • We reserveren voor toekomstige investeringen voor het Huisvestingsplan onderwijs en opvang. Dit is jaarlijks € 500.000.
  • Voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen is een aparte bestemmingsreserve gevormd waaruit de afschrijvingslasten van toekomstige investeringen worden gedekt. Ook is een noodfonds Lokale solidariteit gevormd voor inwoners om de effecten van stijgende inflatie en energieprijzen uit te bekostigen. Beiden zijn gevormd vanuit de ruimte in de algemene reserve.
  • De ontwikkelingen in de uitkering van het gemeentefonds zorgen vooralsnog voor een positieve invloed door de forse accresontwikkeling. Tegelijkertijd betekent het vastzetten van het accres voor 2026 en het toepassen van de opschalingskorting een nadeel vanaf dat jaar. De herverdeling van het gemeentefonds is verwerkt in deze meerjarenbegroting.
  • De inflatie stijgt substantieel en is toegepast conform de uitgangspunten in de Kadernota 2023-2026. Voor de energielasten is een uitzondering gemaakt. Deze stijgen fors en zijn gebaseerd op de gezamenlijke inkoop met de regio gemeenten.
  • De rente stijgt, maar dit blijft beperkt. Ook hier baseren we ons op de uitgangspunten in de kadernota.
  • Ten laste van de begrotingsruimte is structureel € 1.000.000 gereserveerd voor de verbetering van onze financiële kengetallen.

Mede door bovenstaande ontwikkelingen zien we, ten opzichte van de voorgaande begroting, een duidelijke positieve bijstelling van onze meerjarenbegroting en een verbetering van de financiële kengetallen solvabiliteit en de schuldpositie. Ook de reserveposities zijn voldoende.
Indien de inzet van een aantal bestemmingsreserves duidelijk is wordt deze verwerkt. Dit zal de positieve ontwikkeling afvlakken, maar nog steeds is sprake van een aanzienlijke verbetering.

Wij blijven de totale financiële positie kritisch volgen. Een goede balans tussen de aanwezige risico's, uitvoering van onze publieke taken en een financieel gezonde en zelfstandige gemeente Vught blijft het uitgangspunt.

De paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing bevat een nadere toelichting op de ontwikkeling van de financiële kengetallen en op de risico's die we onderkennen. Onder andere de kosten van jeugdzorg, de inflatiestijgingen, prijzen van grondstoffen en verwachte loonkostenontwikkeling in de nieuwe CAO vragen de aandacht.

Deze pagina is gebouwd op 10/31/2022 12:01:07 met de export van 10/31/2022 09:54:20